Cnie sa vám po vianočných trhoch?
20.12.2020 20:02
Jednou z mnohých nepríjemných noviniek a obmedzení v roku 2020 je nemožnosť si poriadne vychutnať klasické vianočné trhy. Pokiaľ na túto tradíciu ale nedáte dopustiť, pripravili sme pre vás recepty na vianočný punč, langoše a trdelník - doprajte si tieto vianočné pochutiny aj v pohodlí domova!
Domáci punč
Tento recept má grády, spoľahlivo vás zahreje a príjemne s ním prekvapíte rodinu.
Budete potrebovať:
100 ml rumu
2 fľaše červeného vína
kôru z limetky
kôru z citrónu
1 pomaranč
1 kúsok škorice
1 vanilkový lusk
1 muškátový oriešok
6 hviezdičiek anýzu
6 klinčekov
200 g cukru
Postup:
-
Do hrnca si dáme kúsok kôry z pomaranča a cukor. Kôru skrútime a následne pridáme aj šťavu z pomaranča.
-
Potom pridáme klinčeky, kúsok skrútenej kôry z limetky a citrónu, vylupnutú vanilku aj s luskom, nalámanú škoricu, pol fľaše vína, nastrúhaný muškátový oriešok a anýz.
- Všetko uvaríme do hustoty sirupu, potom prilejeme zvyšok vína a necháme 5 minút pobublávať. Nakoniec odstavíme a pridáme ešte 100 ml rumu.
Vynikajúce langoše z kyslej smotany
Pripravte si:
500 g hladkej múky2 lyžice soli100 ml mlieka100 ml mlieka (mierne ohriateho)100 ml kyslej smotany
1 vajce
pol kocky čerstvého droždia
pol lyžičky cukru
A ako langoše urobíme?
-
Najprv si pripravíme kvások - v mlieku rozdrobíme droždie, pridáme cukor a počkáme, než výjde kvások
- Vedľa zmiešame vajce, zvyšné mlieko, kvások, múku a soľ
- Vypracujeme hladké cesto
- Cesto vložíme do chladničky, kde ho necháme kysnúť celú noc
- Z cesta odoberieme menšie kúsky a rukami vytvoríme čo najtenšie placky
- Smažíme na rozpálenom oleji do zlata - langoše sú hotové raz dva, je treba na ne dávať pozor, aby sa nespálili
- Podávame podľa chuti - so smotanou, syrom, cesnakom, slaninou...
Pravý staročeský trdelník
Ingrediencie:
250 g hladkej múky
20 g droždia
pol lyžičky cukru
2 žĺtka
40 g masla alebo Hery
250 ml mlieka
soľ
1 bielok na potretie
niečo na obalenie - krupicový cukor, sézam…
Kuchtiaci postup
-
Z polovice mlieka, cukru a droždia urobíme kvások. Vzišlím kváskom a zvyšným mliekom zmiešaným s rozpusteným tukom a žĺtkami zarobíme cesto tuhé ako na koláče a dáme ho vykysnúť.
- Vykysnuté cesto rozdelíme na 16 kúskov, vyválame prúžky asi 30 cm dlhé a volne ich ovinieme okolo plechových trubičiek (dajú sa kúpiť za cca 50 Kč, prípadne šikovný domáci kutil vyrobí), aby boli medzi prúžkami malé medzery.
- Trubičky s navinutým cestom rolujeme po vale až sa prúžky cesta zploštia a zaplnia medzery. Trdelníky poukladáme na vymastený plech a necháme vykysnúť.
- Potom ich potrieme rozšľahaným bielkom, obalíme a upečieme.
Trdelníky chutia najlepšie čerstvé. Neobaľujte ich zo spodu, ľahko sa pripália!
Prajeme Vám dobrú chuť a kľudné prežitie Vianoc!